sunnuntai 25. syyskuuta 2016

Jauheliha-oliivi-vuokapitsa

Leivinpaperi unohtui kauppaan, niin oli keksittävä muuta, joten syntyi tämä vuokapitsa. Täytteenä jauhelihaa, tomaattia ja vihreitä oliiveja. Toimiva tapa paistaa pitsa vuoassa; pohjasta tuli muhkea.




Uunivuoka noin 25x35 cm

Pitsapohja:
1,5 dl vettä
1/3 osa hiivapalasta
ripaus suolaa
loraus oliiviöljyä
vehnäjauhoja

Täyte:
1 purkki pyrettä
noin 200 g paistettua ja maustettua jauhelihaa
2 tomaattia siivuina
noin 5-10 oliivia siivuina
kermajuustoraastetta
pitsamaustetta

Lämmitä vesi mikrossa. Lisää hiiva ja muut aineet. Painele vuokaan. Täytä haluamillasi aineksilla. Paista 250 °C 15 min

perjantai 23. syyskuuta 2016

Banaani-kaakaokakku

Yksi banaani tummui jääkaapissa, koska se oli jäänyt käyttämättä viikonlopun grillibanaaneista, joten se päätyi tähän helppoon leipävuoassa tehtyyn banaanikakkuun, johon laitoin vähän kaakaojauhetta lisäksi. Erinomaista nautittuna vispatun kuohukerman kanssa, joka myös oli jäänyt yli jostain aikaisemmasta. Toimii erittäin hyvin myös ilman lisukkeita purjehduseväänä :)

Tämä on monipuolinen resepti, jonka voi maustaa haluamallaan tavalla myös kanelilla, kardemummalla tai suklaarouheella. Reseptissä alla kaikki vaihtoehdot. Suklaarouhe on tullut myös testattua joskus.




Leipävuoka tai 18 cm irtopohjavuoka

100 g voita
1,25 dl sokeria
2 munaa
1 banaani
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia tai 50 g suklaarouhetta tai kardemummaa tai 2 rkl kaakaojauhetta

Vaahdota rasva ja sokeri. Sekoita munat joukkoon. Murskaa banaani haarukalla ja sekoita taikinaan. Lisää myös kaneli, suklaarouhe, kardemumma tai kaakaojauhe. Lisää lopuksi jauhot ja leivinjauhe ja pyöräytä tasainen taikina. Levitä taikina voideltuun vuokaan, leipävuoka tai 18 cm vuoka, ja kypsennä 200 asteessa noin 20-25 min.

keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Hasselpähkinäkeksit

Otin inspiraation näihin kekseihin Leivotaan-lehdestä. Siinä oli käytetty mantelia, mutta sitä ei kotoa löytynyt, kun leivontahimo äkillisesti iski :) Hasselpähkinärouheella keksit maistuivat ihanan pähkinäisiltä ja olivat rapsakoita. Addiktoivia varsinkin suoraan uunista tullessa.




Noin 20 kpl

2,5 dl vehnäjauhoja
1 dl sokeria
1 rkl vaaleaa siirappia
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl hasselpähkinärouhetta
1 dl juoksevaa margariinia tai 100 g voita

Yhdistä jauhot, leivinjauhe, sokeri, siirappi ja rouhe ja sekoita. Lisää juokseva tai voi pieninä paloina ja sekoita hyvin rasva sekaan käsin. Tee tiivis taikina painelemalla. Ota sopivia möykkyjä ja muotoile keksit pellille. Paista 200 asteessa noin 5-7 min.

perjantai 16. syyskuuta 2016

Omenakeikaus

Keikautettu omppukakku on yksi parhaimmista herkuista. Tämän maustoin kardemummalla.

Tämä onkin nyt viimeinen omenaresepti putkeen, lopuista ompuista keitin vaalean siirapin kanssa sosetta pakkaseen. Sitä voi sitten herkutella aamupuuron, jogurtin tai lettujen kanssa. Ehkä pyöräytän vielä herkullisia omenasosepullia.




18 cm irtopohjavuoka

Vuoan pohjalle:
0,25 dl juoksevaa margariinia
0,25 dl fariinisokeria tai sokeria
2 omenaa (kotimaisia pieniä 5-6 kpl)

Taikina:
0,75 dl juoksevaa margariinia
1 dl sokeria
1 muna
1,25 dl vehnäjauhoja
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl kardemummaa

Leikkaa leivinpaperiympyrä irtopohjavuoan pohjalle. Levitä pohjalle pullasudilla juokseva margariini ja fariinisokeri sekaisin. Levitä omenapalat vuokaan.

Sekoita taikinan juokseva margariini ja sokeri yhteen. Lisää kananmuna. Sekoita jauhot, vaniljasokeri, leivinjauhe ja kardemumma keskenään ja lisää taikinaan. Kaada ja tasoita taikina omenapalojen päälle vuokaan. Paista kakkua 180 asteisessa uunissa noin 30-35 minuuttia.

Laita uunin pohjalle pelti, koska vuoka saattaa vuotaa. Kumoa tarjoiluvadille. Tarjoa vaniljajäätelön kanssa.

Tuplattuna sopii 24 cm irtopohjavuokaan.

tiistai 13. syyskuuta 2016

Omena-kaurapaistos rommilla

Omenapaistos pienellä twistillä, kun omenat marinoidaan tummalla rommilla. Pieni makea makuvivahde tähän perinteiseen herkkuun. Reseptin alkuperä Pumpkin Jam-blogista useampi vuosi sitten.




Vuoka n. 25x35 cm

3-4 isoa tai 7-8 kotimaista pientä omenaa
0,25-0,5 dl rommia (Captain Morgan tumma)
0,5 tl kanelia
100 g voita
1 dl fariinisokeria tai sokeria
2,5 dl kaurahiutaleita

Kuori ja lohko omenat vuokaan. Kaada päälle rommi ja sekoita. Anna marinoitua niin kauan kuin maltat (käytännössä kuitenkin vartista pariin tuntiin). Ripottele pinnalle kanelia. Sulata voi ja lisää fariinisokeri ja kaurahiutaleet. Levitä seos omenalohkojen päälle. Paista paistosta 200-asteisen uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Tarjoile vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.

lauantai 10. syyskuuta 2016

Broileri-omena-raejuustopiirakka

Omppuja riittää, joten kokeilin lisätä niitä suolaiseen broileripiirakkaan. Toimii erinomaisesti, ei omenaa edes kunnolla maistanutkaan pitsamausteen alta. Raejuusto piirakassa oli myös hauska erikoisuus. Piirakkapohjana suosikkireseptini suolaisiin piirakoihin.


Piirakkavuoka

Pohja:
50 g voita tai 0,5 dl juoksevaa margariinia tai öljyä
1 dl maitoa tai vettä
ripaus suolaa
3 dl vehnäjauhoja (tai osa ruisjauhoja)
2 tl leivinjauhetta

Täyte:
broileria
raejuustoa
tomaattia
kotimaista omenaa
juustoraastetta kermajuustosta
pitsamaustetta

Sekoita keskenään jauhot, suola ja leivinjauhe. Sekoita kylmä voi paloina joukkoon tai lisää juokseva margariini. Lisää maito. Lisää jauhoja tarvittaessa lisää niin että muodostuu kiinteä tarttumaton taikina. Painele taikina voidellun piirakkavuoan tai irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Täytä. Paista 200 asteessa noin 25-40 minuuttia

perjantai 9. syyskuuta 2016

Amerikkalainen omenapiirakka

Omenareseptit jatkuvat. Amerikkalaisessa omppupiirakassa omenat saavat muhia rapean taikinakuoren alla suussasulavaksi seokseksi.



Vuoka 35x25 cm

Taikina:
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
150 g voita
0,5 dl kylmää vettä

Täyte:
1 kg kotimaisia omenia (pieniä 15-20 kpl)
1 dl sokeria
1,5 rkl vehnäjauhoja
1,5 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
25 g voita

Nypi taikinan voi, sokeri ja jauhot sekaisin. Lisää kylmä vesi ja vaivaa taikinaksi kädellä. Laita jääkaappiin täytteen teon ajaksi.

Pilko kotimaiset omenat isoiksi kuutioiksi (ei tarvitse kuoria). Sekoita joukkoon sokeri, jauhot, kaneli ja vaniljasokeri.

Painele puolet taikinasta voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Kaada omenaseos päälle. Ripottele pieniä voipaloja vielä täytteen päälle. Litistä ja venyttele loput taikinasta käsien välissä litteäksi ja nosta omenoiden päälle. Litistele ja venyttele vielä että taikina yltää reunoille asti ja painele kansi kiinni reunoilla näkyvään taikinaan. Ei haittaa vaikka pintaan tulisi pieniä repeämiä. Tee veitsenkärjellä kanteen paljon reikiä. Paista alatasolla 180 asteessa noin 35-45 minuuttia. Syö lämpimänä vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera. Toimii myös seuraavana päivänä kylmänä sellaisenaan.

tiistai 6. syyskuuta 2016

Omenapiirakka

Helppoa ja yksinkertaista hyvää omppupiirakkaa. Tein kerralla koko pellillisen, johon sai uppoamaan mukava määrä kotimaisia omenia.



Pellillinen

Piirakkataikina:
6 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2,5 dl sokeria
1,5 dl juoksevaa margariinia tai voisulaa
2 munaa
2 dl maitoa

Päälle:
isoja omenia 5-7 kpl, kotimaisia pieniä pellilliseen 12 kpl
sokeria
kanelia

Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe, vaniljasokeri ja sokeri. Lisää juokseva margariini, maito ja munat ja sekoita sitten nopeasti löysäksi taikinaksi. Levitä taikina leivinpaperille pellille.

Pilko omenat ja asettele pohjan päälle riveihin. Ripottele päälle sokeria ja kanelia. Paista piirakkaa 225 asteessa noin 20 minuuttia.

lauantai 3. syyskuuta 2016

Rahka-omenakakku

Perinteinen rahkakakku kotimaisilla omenilla murotaikinapohjalla. Sitruuna antoi mukavasti raikasta makua ja sopi silti hyvin, vaikka omenatkin olivat kirpeitä.




24 cm irtopohjavuoka

Murotaikina:
1 dl juoksevaa margariinia tai 100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
250 g maitorahkaa
1 dl kuohukermaa
1 rkl perunajauhoja
1 kananmuna
0,75 dl sokeria
1/4-1/2 sitruunan mehu (6 rkl) ja kuori
0,5 tl vaniljasokeria

kaksi isoa omenaa (5-6 jos pieniä kotimaisia)

Sekoita juokseva margariini tai voi ja sokeri. Lisää muna ja sekoita. Lisää jauho-leivinjauheseos. Pohjusta leivinpaperilla halkaisijaltaan 24 cm irtopohjavuoka. Voitele vuoan reunat. Levitä taikina vuoan pohjalle ja reunoille.

Kuori ja viipaloi omenat. Sekoita täytteen ainekset hyvin keskenään. Kaada vuokaan. Asettele päälle omenaviipaleet. Tai toisinpäin, omenat alle ja rahkatäyte päälle.

Paista 175 asteessa noin 30-35 min. Anna jäähtyä täysin kylmäksi ja irroita vasta sitten vuoasta. Kun kakku on täysin kylmä, täyte on kiinteää. Siirrä tarjoiluastialle.

torstai 1. syyskuuta 2016

Sitruunainen omenakakku

Tykkäsimme tästä omena-piirakasta todella paljon. Pieni sitruunan maku ja pehmeät omenan palat taikinakuoren suojissa. Pieni irtopohjavuokani oli vielä veneellä, joten leivoin leipävuoassa ja siitä tulikin aika kiva.



Suorakaiteen muotoinen leipävuoka tai 18 cm irtopohjavuoka

Täyte:
1 dl vettä 
0,5 dl sokeria 
1/2 raastettu sitruunan kuori
2 rkl sitruunan mehua 
1 tl kanelia 
2 isoa omenaa tai 5 kpl pieniä kotimaisia

Taikina:
100 g voita tai 1 dl juoksevaa margariinia
1 dl sokeria 
2 munaa 
1/4 sitruunan raastettu kuori 
1,5 dl vehnäjauhoja 
0,25 tl leivinjauhetta 

Tee ensin täyte: Kiehauta vesi, sokeri, kaneli ja sitruuna. Kuori omenat ja kuutioi ne. Lisää kuumaan veteen. Hauduta hiljaa poreillen kunnes omenat ovat melko pehmeitä. (Noin 5 min.)

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää jauhot ja sitruunan kuori ja leivinjauhe ja sekoita.

Kaada puolet taikinasta voideltuun vuokaan. Asettele omenakuutiot taikinan pinnalle ja levitä loppu taikina päälle.

Paista uunin alatasolla 175 asteessa 25-30 min.

Hunnuta kakku hieman jäähtyneenä tomusokerilla. Herkuttele lämpöisenä sellaisenaan tai vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera. Kaksinkertaisena sopinee 26 cm vuokaan tai torvivuokaan.