lauantai 16. helmikuuta 2013

Sitruunakuppikakut

Resepti on kirjasta The Hummingbird Bakery Leivonnaisia herkkusuille. Kirja on täynnä upeita leivonnaisia ja ensimmäiseksi kokeilin näitä sitruunakuppikakkuja. Hämmästelin taikinan pientä määrää, mutta riitti kyllä 12 vuokaan. Kuorrutetta tein vain puolikkaan satsin ja se riitti kahdeksaan; olisin varmaan saanut riittämään kaikkiin kahteentoistakin jos olisin yrittänyt. Kuppikakut ovat parempia saatuaan maustua jonkin aikaa jääkaapissa.




12 kpl

Kuppikakkutaikina:
120 g (1,8 dl) vehnäjauhoja
150 g (1,75 dl) sokeria
1,5 tl leivinjauhetta
2 rkl raastettua sitruunankuorta
40 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä (laitoin tavallista suolattua voita)
1,2 dl täysmaitoa (laitoin rasvatonta maitoa)
1 kananmuna

Sitruunakuorrute: (puolitettu annos kirjasta)
125 g (noin 2 dl) tomusokeria siivilöitynä
40 g suolatonta voita huoneenlämpöisenä
1 rkl raastettua sitruunankuorta
tippa keltaista elintarvikeväriä (laitoin pienen nokareen keltaista pastaväriä)
0,125 dl täysmaitoa (laitoin rasvatonta maitoa)

Mittaa jauhot, sokeri, leivinjauhe, sitruunankuori ja voi monitoimikoneeseen tai käytä sähkövatkainta. Vatkaa hiljaisella nopeudella, kunnes seos on murumaista ja ainekset ovat yhdistyneet. Kaada joukkoon vähitellen maito ja vatkaa sen verran, että ainekset juuri ja juuri sekoittuvat.

Lisää muna ja jatka vatkaamista vain sen aikaa, että ainekset sekoittuvat. Jatka sekoittamista vielä pari minuuttia, jotta taikinasta tulee sileää. Älä vatkaa liikaa.

Lusikoi taikina paperivuokiin niin, että vuokiin jää kolmannes tyhjää. Paista 170 asteisessa uunissa 20-25 minuuttia tai kunnes pinta on sormella koetettaessa kimmoisa. Keskelle työnnettyyn tikkuun ei saa tarttua taikinaa. Anna kuppikakkujen jäähtyä hetki pellillä ja nosta ne sitten ritilän päälle jäähtymään kokonaan. (Laitoin lautasen päälle jäähtymään.)

Vatkaa tomusokeri, voi, sitruunankuori ja elintarvikeväri monitoimikoneessa tai sähkövatkaimella keskinopeudella sekaisin. Säädä teho pienemmälle. Kaada hitaasti joukkoon maito, ja kun se on kunnolla sekoittunut muoden ainesten joukkoon, säädä nopeus suurelle. Jatka vatkaamista vähintään 5 minuuttia, niin seoksesta tulee vaaleaa ja kuohkeaa.

Levitä jäähtyneiden kuppikakkujen päälle sitruunakuorrutetta.

Koristelin nonparelleilla.

1 kommentti: