lauantai 26. tammikuuta 2013

Sämpylät

Niin hyviä! Tällä kertaa laitoin ruisjauhoja taikinaan. Resepti muokattu Cebiciltä.


10 kpl

1,5 dl maitoa
1 dl vettä
puoli pussia kuivahiivaa tai puolikas hiivapala
3 rkl siirappia tai hunajaa
2,5 dl sämpyläjauhoja

1 tl sormisuolaa
2,5-3 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
0,5 dl öljyä

voiteluun öljy-vesiseos noin 3+3 rkl tai kananmunaa

päälle esim. unikonsiemeniä, seesaminsiemeniä tai kuivattua rosmariinia

Lämmitä maito ja vesi reilusti kädenlämpöiseksi jos käytät kuivahiivaa ja kädenlämpöiseksi jos käytät tuorehiivaa. Sekoita nesteen joukkoon pieneen määrään jauhoja sekoitettu kuivahiiva tai tuorehiiva. Lisää siirappi tai hunaja ja loput sämpyläjauhot. Sekoita tasaiseksi ja nosta lämpimään vesihauteeseen kohoamaan. Juuri on valmis, kun se kuplii ja on kohonnut.

Lisää juureen suola, öljy ja jauhot. Alusta taikinaa tasaiseksi, lisää tarvittaessa jauhoja. Leivo taikinasta noin 10 sämpylää pellille ja anna kohota liinan alla. Voitele ja ripottele pinnalle esimerkiksi unikonsiemeniä. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia.

*ajastettu postaus*

1 kommentti: